Slovene architecture

Brezje Open Altar

Maruša Zorec, Martina Tepina / 2008

The square with the open altar follows the concept by Jože Plečnik from the late 1930s, but the orientation of the square has been shifted. The main feature – the altar itself – is placed on the long side of the square in order to maximize the communication between the priest and the congregation. New elements touch the perimeter wall of the square, while the service spaces are located behind it, to keep them away from the view. When the altar is closed, the square is dominated by the church; however, by opening the large dark altar door, the altar comes to the fore and emits a warm glow.

AUTHORS / Maruša Zorec, Martina Tepina
AWARDS/ Plečnikova nagrada 2009

Object information

Construction year
2008

Technical team

Manufacturers and Suppliers