Slovene architecture

Primary School Mokronog Library

Natalija Zanoški, Teja Zakrajšek, Darko Plevnik / 2017
LOCATION: Gubčeva cesta 4, Mokronog

The former school gym was rendered unnecessary when a new sports pavilion was built, so its southwestern part was dedicated to the school library. Half of its space is on two levels and is used for book lending and relaxing, while the other half features a gallery, built with minimum intervention works. There are book shelves beneath the gallery and a multi-media classroom above it. The choice of colours reflects the beauty of the surrounding hills.

Object information

Project Year
2016
Construction year
2017
Object size
159,52 m2
Energy Performance Certificate
A

Technical team

Architects
Natalija Zanoški, Teja Zakrajšek, Darko Plevnik
Photographers
Tomaž Levičar
Construction engineers
Spina Novo mesto d.o.o.

Manufacturers and Suppliers

Main contractor
GI Zakrajšek d.o.o.