Slovene architecture

Hospice House

Dans arhitekti / 2010

The Hospice building is squeezed between the steep slope of the Golovec hill and a busy road. Its almost square-shaped layout has a central communication core. All of the rooms – those for residents, employees, visitors and conference rooms – are arranged around the perimeter and have large, full-length windows offering beautiful views. The staircase surrounds the core so as to open different perspectives with different daylight on each floor. It is a building with a strong identity conveying a feeling of safety; in the architects’ words – like a big traditional farmhouse stove.

 

Object information

Leto izgradnje
2010
Investitor
The municipality of Ljubljana

Technical team

Arhitektura
Dans arhitekti, Miha Dešman, Katarina Pirkmajer Dešman, Rok Bogataj, Eva Fišer Berlot, Vlatka Ljubanović
Fotografije
Damjan Švarc

Manufacturers and Suppliers

Fasade in izolacije