Slovene architecture

FOREST VILLAGE THEODOSIUS

Detajl d.o.o. / 2019
LOCATION: Vrhpolje 165, 5271 Vrhpolje

In the unspoiled forest of ethereal crowns of black pine, among the rock monoliths, five masterfully placed cottages lurk in the play of light and shadow. Modernly designed as ‘big windows’, the cottages ‘hover’ over the slope. Architecture blends with nature respectfully and creatively into a harmonious whole. We experience it as a subtle landscape setting – a kind of ‘land art’. The interior of the cottages is enclosed towards the slope and offers the warm comfort of a hotel room with a terrace, creating a generous amount of privacy. Like large windows, through outdoor covered terrace, the houses overlook the southern sunshine rays and enchanting views through the tree canopy – towards the nearby vineyard and fields in the Vipava Valley. Nature thus enters the interior, becomes its integral part and gives the experience of being among the tree canopies. In a sense of nature, architecture renounces the redundant in order to come to the fore the essential – nature itself. Simple and deliberate design, minimalist interventions as well as the selection of materials with the coexistence of warm spruce wood in the interior and cortena in the outside contribute to this.

Object information

Construction year
2019
Object size
30 m2
Awards
Big See Wood Award 2019, ZAPS Zlati Svinčnik 2020
Investor
Theodosius d.o.o.

Technical team

Architects
Marko Lavrenčič
Interior designers
Marko Lavrenčič
Photographers
Miran Kambič

Manufacturers and Suppliers

Construction work
Grad center d.o.o.
Construction
Kobal oprema, Vinko Kobal s.p.
Facade
Žlebovi Bajc
Roofing
Žlebovi Bajc
Windows, doors
Kobal oprema, Vinko Kobal s.p.
Fences
Bomatik d.o.o.