Slovene architecture

Apače farewell chapel and Museum of ethnology and sacral heritage

Atelje Ostan Pavlin / 2018
LOCATION: Pokopališče Apače

The farewell chapel/museum is placed along the ontological axis between the city of living (east/morning) and the city of dead (west/evening). Its horizontality responds to Pannonian plain and reflects its contemplative character, while its trapezoid form plays with the principles of perspective inside and outside the building. A colonnade connects the building (solid) and the square (void) with their complementary geometries. Here, where people face eternal questions of life and death, the authors aimed to create a bright atmosphere of hope.

Object information

Construction year
2018
Object size
230 m2
Area size
783 m2
Investment
220.000 €
Awards
nominacija za nagrado Piranesi 2018
Investor
Občina Apače

Technical team

Architects
Aleksander S. Ostan, Nataša Pavlin, Saša Malenšek, Jerko Gluščević
Interior designers
Aleksander S. Ostan, Nataša Pavlin, Saša Malenšek, Jerko Gluščević, Matej Metlikovič
Landscape architects
Jana Kozamernik
Photographers
Virginia Vrecl

Manufacturers and Suppliers

Main contractor
GMW d.o.o.
Windows, doors
Mizarstvo Košak d.o.o.
Furniture
Tišlerija d.o.o.
Lights
Tišlerija d.o.o.
Construction material